MyHelper » Як причащають немовлят?


Дорогі мої форумчани, дана тема охоплює один з найважливіших Таїнств Православної церкви Причастя.
У даній темі ми торкнемося безпосередньо питання що стосуються причастя наших янголят.
ЗадавайтеВаші питання, будемо раді знайти на них відповіді.

Навіщо потрібно причащати немовлят

Думаю, Ви не раз помічали, як до кінця Літургії в храмі стає все більше і більше маленьких дітей. Повітря наповнюється рухом, звуками і незбагненнимвідчуттям важливості майбутнього дітям Таїнства - причастя Святих Христових Таїн. Згадайте, ще десять років тому побачивши на богослужінні 3-4-х річної дитини, бабусі, доглядають за підсвічниками, з розчуленням говорили: "Який маленький, а вже в храмі». Зараз ми з Вамиживемо в дивовижний час - час відродження християнства в? осії. Зараз все більше молодих людей, вирішивши створити сім'ю, проходять через Таїнство Вінчання, хрестять своїх дітей в дитинстві, приносять їх у храми на Елеопомазиваніе і Причастя. Якщо поставити запитання: «Якчасто потрібно приносити дитину в храм і причащати »? Думаю, не виникне суперечок з відповіддю: «Як можна частіше»! Але чи всі молоді батьки розуміють, а навіщо потрібно причащати немовлят? Згідно вченню Православної Церкви немовля - це дитина до семи років. У цей період удитини, як правило, ще не сформоване «усвідомлене» поняття гріха, відповідно, немає і усвідомленої сповіді. Так навіщо ж потрібно причащати, по суті, не має ще гріхів немовляти?

Святитель Феофан Затворник писав, що Святе причастя «живе та діяльнез'єднує з Господом нового члена Його, через пречисте Тіло і Кров Його, освячує його, умиротворяє в собі і робить незлочинним для темних сил ». На підставі слів Святителя спробую розкрити в статті два основні положення: по-перше і головних, через причастя дитиназ'єднується з Богом, по-друге, отримує від Бога захист.

У сучасному світі батьки багато сил і уваги віддають турботі про матеріальну складову життя дитини, він повинен бути ситий, здоровий, взутий і одягнений, але, на жаль, часто не беруть необхідність становленнята розвитку у немовляти духовного життя. Святий праведний Іоанн Кронштадтський писав: «найголовніші духовні блага, даровані нам Богом в Церкві, є віра, молитва, сповідь і причастя Святих Таїнств». З усіх перерахованих духовних благ доступним для хрещеного немовляти є причащання Святих Таїн. Адже дитина в будь-якому віці відкритий благодаті Божої, в тому числі і в не свідома. Благодать сприймається не розумом (тут і дорослий нічого не знає), але якимись невідомими нам, потаємними сторонами людської душі.

Повторюся, причастя захищає маленької людини. Від чого? Також як і у дорослих, душа немовляти не живиться причащанням, постійно піддається нападом занепалих ангелів. І душа немовляти відчуває ці нападки і страждає від них. Зовні це може виявлятися в тому, що дитина стає примхливим і неспокійним без видимих ​​на те причин. Ребенок не може ще пояснити, що з ним відбувається. Тому батьки повинні приділяти особливу увагу регулярності причащання.

Хочу звернути Вашу увагу на ще один не менш важливий аспект у питанні причастя немовлят. Мало тільки принести дитину в храм і причастити його, необхідно зберегти отриману благодать. Постарайтеся день після причащання провести спокійно, не дратуючись і не сварячись, на приклад: не включаючи у цей день телевізор. Нехай дитина відчує особливий настрій дня, коли він ходить до храму і приймає в себе Тіло і Кров Христові. Саме прикладом батьків, сімейним укладом, загальною атмосферою в будинку і можна виховати у своїй дитині релігійне почуття.

Як я вже говорила, зараз новий час для? осії. Все більше і більше в храмах дітей - маленьких християн. А це значить, через 15-20 років з них виросте нове покоління росіян, які з дитинства будуть пов'язані з Богом через причащання Христових Таїн, і які з дитинства будуть знати, захист від підступів і напастей лукавого в Таїнстві Причастя.

Закінчити статтю я б хотіла словами Архімандрита? афаіла (з його «Проповідей і бесід»). «Ті, які говорять, що не треба причащати дітей, все одно що говорять, що не треба дбати про молодого, слабкому рослині саме в той час, коли необхідно оберегти його від заростей бур'яну і бур'янів. Я б сказав, що дитячий вік - найважливіший з усіх вікових груп у людського життя: за два перші роки дитина отримує стільки вражень, скільки потім у всю решту життя. Тому якомога частіше причащати дітей »

Матеріал підготовлений Тетяною Лопухової.
Дякую сайт: "Церква? Іздво Пресвятої Богородиці с. Льялово" Московська Патріархія.