MyHelper » Як правильно хрестити дитину?


Практично у всіх діючих церквах і храмах відеозйомка та фотозйомка хрестин є платною. Тому необхідно це питання вирішити заздалегідь.
У нашій відеостудії «Емпатія» все відеооператори і фотографиправославні і є хресними батьками відразу декільком дітям.
Пропонуємо вашій увазі матеріал, присвячений обряду хрещення, де на запитання відповідають православні священики.

Чи можна мати 2-ух хресних жінок і одного чоловіка. Марина
Здравствуйте, Марина, згідно з церковними правилами, крестян повинен мати одного хресного батька відповідно його підлозі. Якщо людина хреститься у свідомому віці, у нього можуть бути відсутні хресні батьки.
З повагою, священик ОлександрІльяшенко.

Мене попросили стати хрещеною матір'ю дівчинці, але у мене самої ще немає чоловіка і дітей Юліана
Кажуть, що якщо перший хрещеник дівчинка у жінки без дітей, то жінка віддає всі своє щастя цій дівчинці і що краще не хрестити першудівчинку, а то є ймовірність бути нещасною. Це правда?
Здравствуйте, Юліана! Оскільки в радянський час не було можливості отримувати духовну освіту, в наше життя увійшло безліч забобонів, що є свідченням нашої духовної безграмотності. Чи небентежтеся, дуже добре, що Ви хочете бути хрещеною мамою дівчинки. Дай Бог, щоб Ви охрестили дівчинку і допомагали б батькам в її вихованні на основі моральних традицій, священик Олександр Ільяшенко

Скільки разів одна людина може хрестити дітей?Чи є обмеження і які?
Здравствуйте, як я зрозумів, Ви питаєте, скільки разів людина може бути хрещеним? Ні, обмежень не існує. Потрібно пам'ятати, що хресний повинен брати участь у вихованні своїх хрещеників
З повагою, священик ОлександрІльяшенко

Я хрестила доньку моєї рідної сестри. Зараз моя сестра чекає другу дитину і хоче, щоб я хрестила і другої дитини. Чи можливо це?
Здравствуйте, так, Ви можете бути хрещеною матір'ю у рідних братів і сестер, скільки б їх не було.
Зповагою, священик Михайло Немнонов

Чи може хрещеним бути лютеранин? Ольга.
Хочемо хрестити нашого сина. Я - православна, мій чоловік з Лютеранської церкви, тому що він німець. Ми хочемо хрестити нашої дитини у Православ'ї. Хочемо взяти хрещеним одногоправославного, а іншого лютеранина чи можна так?
Здравствуйте, Ольга. Ні, сприйменником (хрещеним) може бути тільки православний. Причому, досить одного хресного (для хлопчика - хрещеного батька).
З повагою, священик Михайло Немнонов

Можуя стати хрещеною, якщо я вагітна! Я хочу стати хрещеною малятка, але моя мама каже, що цього не можна робити. Ольга.
Здравствуйте, Ольга, вітаю, дуже радий, що ви чекаєте дитину, ніяких перешкод для того, щоб ви стали хрещеною мамою, немає. Дай Вам Богздоров'я, благополуччя і допомоги у вихованні діток, священик Олександр Ільяшенко

Якщо моєї дитини хрестила жінка, яка після цього втратила віру, чи може вона залишатися хрещеною матір'ю? Ганна
Дорога Ганна!
Так, вона залишається хрещеноюматір'ю, але хрещена мати повинна виховувати своїх хрещеників вірі, за своїх хрещеників ми дамо Богу відповідь на Страшному суді. Моліться за хресну і самі виховуйте дочку в православ'ї!
З повагою,
священик Михайло Михайлов

Хрещені для синабули обрані дружиною - сестра та її чоловік, без усвідомлення відповідальності цього звання. Чи можу я за церковними канонами відкликати статус хресного? Як це зробити? Дмитро.
Дорогий Дмитро!
Найголовніше в цій ситуації - це те, що Таїнство Хрещення здійснилося, івоно є дієвим незалежно від гідності або негідності хресного батька. За церковними канонами чоловік і дружина не можуть бути хрещеними в однієї дитини, так що чоловік Вашої сестри автоматично не є хрещеним. Призначити нового хрещеного батька неможливо, та цеі не потрібно. Важливо, щоб Ваш син був вихований у Православ'ї, регулярно бував у храмі, причащався. Основна відповідальність за виховання дитини лежить на батьках, а вже потім - на хресних.
З повагою, священик Олександр Ільяшенко

Чи можна хреститибез присутності хрещеного? Наталія
Синові 5-й рік. Майбутній хрещений купив хрестик, подарунки, пообіцяв хрестити, але за обставинами ніяк не може приїхати. Або краще для дитини вибрати більш обов'язкового хрещеного батька?
Дорога Наталия! Звичайно, хреснийповинен бути присутнім на звершенні Таїнства Хрещення і надалі брати участь у вихованні дитини у вірі. Можливо, якщо у хресної термінові справи, Таїнство Хрещення краще перенести і дочекатися хресного?
З повагою, священик Олександр Ільяшенко

Хочемо хрестити нашого маленького сина, але не можемо знайти віруючих хресних. Чому хресними не можуть бути рідні батьки? Чи може бути хрещеною старша рідна сестра малюка? Ксенія
Дорога Ксения!
Поговоріть зі священиком храму, де Ви будетехрестити малюка, можливо, він підкаже Вам благочестивих хороших хресних з цього ж приходу. Церковні канони забороняють батькам малюка бути хрещеними, старша сестра хрещеною може бути. Але перший попит за виховання дитини у вірі - саме з батьків. Передхрещенням добре, якщо і батьки сповідатися і причаститися, і в майбутньому регулярно будуть приступати до таїнств.
Допоможи Господи, священик Олександр Ільяшенко

Моя подруга просить стати хрещеною матір'ю її синочка. У храмі сказали, що хресні повинніприйти на співбесіду, що це за співбесіду? Євгенія
Здравствуйте, Женя, священик повинен знати, що Ви хоча б маєте уявлення про те, що таке Таїнство Хрещення, і мають намір допомагати немовляті вирости християнином. Якщо те і інше присутнє, то Вамперед співбесідою нема про що турбуватися. А якщо ні, то постарайтеся якнайшвидше виправити становище.
З повагою, священик Михайло Немнонов

Якщо ми запропонували молодій людині стати хрещеним нашій дитині, а він відмовився - це не страшно? Сергій
Доброго дня, Сергію!
Нічого страшного, і нічим це не загрожує. Недобре відмовлятися без поважної причини, але ми не судимо один одного - це справа Божа. Ні, так ні, знайдіть іншого.
З повагою, священик Павло Ільїнський.

Чи можу я статихрещеною матір'ю жінці старше мене за віком? Інна
Здравствуйте, Інна!
У принципі можна, тому, що в духовному житті часто буває інша вікова шкала. Якщо Ви вже воцерковлені і маєте досвід церковного життя, то лише б вона Вас слухалася, і тоді Виможете бути для неї хресної.
З повагою, священик Павло Ільїнський.

Дізналася, що в дитинстві я стала хрещеною дочки маминої подруги. Відносини з цією жінкою мама не підтримує. Підкажіть, чи можу я щось зробити для неї зараз? Олена
Здравствуйте, Елена!
Досить дивно, що в такому ранньому віці Ви стали хресної. Втім, якщо це Вас бентежить і Ви відчуваєте, що повинні хоч почасти виконати свій обов'язок, то моліться за свою хрещеницю - так наставить її Всемилостивий Господь на шлях правди!
Мир Вам і благословення Боже! Священик Алексій Колосов

У мене є хрещениця, але ми не спілкуємося, так як вона цього не хоче. Я іноді молюся за неї. Підкажіть, будь ласка, що мені робити в даній ситуації. Ольга
Дорога Ольга!
Умолитвословові мається молитва про примноження любові. Просіть у Господа, щоб Ви з вашою похресницею один одного полюбили. Робіть їй подарунки до дня Ангела, спілкуйтеся, тільки коротко і не надто часто. Будьте щирі і терплячі, і Господь допоможе Вам.
З повагою,священик Олександр Ільяшенко

Чи можуть близькі стосунки хресних батьків відбитися на хрещениці? Марина.
Між хресними батьками моєї внучки (після хрещення) виникла симпатія, що перейшла в інтимні стосунки. Я чула, що будь-яківідносини між хресними не допускаються, тому що вважаються гріхом. Чи може даний гріх, скоєний хрещеними, відбитися на долі їх хрещениці - моєї внучки?
Дорогая Марина!
Так, такі відносини між хресними не допускаються і вважаються гріхом. Але їхгріх на долі Вашої внучки не позначиться. Моліться, намагайтеся частіше її причащати, виховуйте її християнкою, і милість Божа хай супроводжує Вас і Вашої внучці!
З повагою, священик Олександр Ільяшенко

Чи можуть бути рідні брат і сестра хрещенимиодній дитині? Олена.
Дорога Олена!
Так, брат і сестра можуть бути хрещеними в однієї дитини. Пам'ятайте, що важливо не тільки хрестити малюка, але і виховувати його в Православ'ї, регулярно причащати Святих Христових Таїн.
Допоможи Вам Господи!
Священик Олександр Ільяшенко

Чи можна взяти в хрещені дитині одного православного, а іншого - католика? Антон.
Здравствуйте. Я і дружина - православні і хочемо хрестити нашої дитини у Православ'ї. Чи можна взяти в хрещені одного православного, аіншого - католика? Якщо ні, то чому? Адже католики - це християни. Спасибі за відповідь.
Здравствуйте, Антон!
Так, католики - християни, і, часом, навіть дуже хороші. Але Католицька Церква протягом століть вела по відношенню до православних державам дужежорстку, якщо не сказати жорстоку, політику.
Велика православна імперія Візантія впала під ударами мусульман, тому що перед цим була розорена католиками. Святий благовірний князь Олександр Невський бився з німецькими та шведськими лицарями - хрестоносцями,які хотіли мечем і вогнем в православній країні насадити католицизм.
Згадайте «Тараса Бульбу» М. В. Гоголя.
Сучасна Католицька Церква продовжує політику ослаблення Православ'я. На Україні це особливо видно. Тому Православна Церква неспілкується з Католицькою доти, поки остання не на словах, а щиро не змінить свого ставлення. Тому католики не можуть брати участі в Православних Таїнствах, навіть якщо вони самі дуже хороші люди.
Дай Бог Вам і Вашій дружині зміцнюватися у вірі івиростити хороших, віруючих дітей!
З повагою, священик Олександр Ільяшенко

Що необхідно знати, щоб стати хрещеним батьком? Наталя.
Скоро у моєї єдиною 20-річної сестри повинна народитися дочка. Ми обидві хочемо, щоб я стала дівчинціхрещеною матір'ю, тому що я вже заздалегідь щиро люблю її. Проблема в тому, що я сама далека від Церкви, не знаю церковних обрядів, молитов, хоч і сама хрещена. Ребенка ми повинні охрестити в серпні, коли я приїду до них на місяць. Що я повинна зробити, вивчити, придбати заце час, щоб стати гідною хрещеною матір'ю своїй доні? Заранее спасибо. Наталя.
Здравствуйте, Наталья!
Насамперед, Водохреще - це не обряд, а Таїнство.
Щоб стати гідною хрещеною матір'ю, Вам доведеться багато попрацювати, так як духовневиховання хрещениці буде на Вашому опікою. Природно, що Ви не зможете все дізнатися так швидко, але вже те, що Ви усвідомлюєте свою відповідальність, радує.
У Таїнстві Хрещення Вам буде потрібно прочитати Символ віри, а тому необхідно знати його напам'ять. А вНадалі Вам необхідно стати церковною людиною, частинкою Тіла, глава якого - Господь.
Допоможи Вам Господи!
Священик Володимир Свириденко.
Хрещена мати нашої дитини змінила віру. Що робити? Ірина.
Здравствуйте, Ирина!
Мені здається,що не треба робити будь-яких дій, просто самі ростіть дитини в Православ'ї, регулярно причащати його, не допускайте впливу хрещеною на релігійне виховання Вашої дитини.
З повагою, священик Олександр Ільяшенко

Стала хрещеноюматір'ю в 12 років. Турбуюся, що не можу взяти участі у вихованні хрещеника. Анна.
У мене є 2 хрещеника. Першого я хрестила у віці 10-12 років. Т.к. я була мала, я насилу розуміла всієї відповідальності даного ритуалу. Проблема в тому, що я не відвідую цьогохрещеника ось з якої причини. Моя кума (мама дитини) дуже неохайний чоловік. У них в будинку завжди бруд. Вона вдруге вийшла заміж. Ребенок теж з характером. Він мене не сприймав ніяк. Загалом, я не ходжу до них і не беру участь у його вихованні. Мене це дужетривожить і тягне за душу. Підкажіть мені, що робити, як вчинити? Я боюся гріха і дуже переживаю з цього приводу. За раніше спасибі за відповідь і бережи Вас Господь.
Здравствуйте, Анна! Статут Церкви передбачає для людини одного восприемника. Для хлопчика - батька, для дівчинки - мати. Другий воспріємник виник в якості доброго звичаю в практиці? УССКИЙ Православної Церкви. Крім того, існують вікові обмеження для хресних батьків. Хрещеними можуть бути особи, які досягли 15 років. Так що, з канонічної точки зору, ваша участь у даному таїнстві вельми сумнівно.
Але якщо Ви відчуваєте відповідальність за душу дитини, постарайтеся відшкодувати неможливість участі у вихованні хлопчика посиленою за нього молитвою. Вам це послужить втіхою, а для хрещеника буде дуже корисно. Адже Ви, може бути, будете єдиною людиною, що моляться про нього.
Допоможи Вам Господи!
Священик Михайло Самохін

Чи правда, що для дівчини важливо, щоб першим, кого вона хрестила, був обов'язково хлопчик? Катерина.
Добрий день! Моя двоюрідна сестра запрошувала мене стати хресною її доньки Поліни, але мені сказали, що для дівчини важливо, щоб першим, кого вона хрестила, був обов'язково хлопчик. Мені довелося відмовитися (хоча, знаю, що не можна відмовлятися). І тоді я ще була незаміжня. Тепер мене знову просять хрестити, і теж дівчинку. Але тепер я заміжня. Інших хрещеників у мене немає. Скажіть, це правда (першим хрещеником повинен бути хлопчик) або мені можна стати хрещеною мамою у дівчинки? Заранее спасибо.
Здравствуйте, Катерина!
Звичайно, Ви можете стати хрещеною у дівчинки! Та й у дочки сестри Ви теж могли бути хрещеною Те, що у дівчини першим хрещеником повинен бути хлопчик - це марновірство, на жаль, широко поширене серед малоцерковних людей. Пам'ятайте, що головний обов'язок хрещеною - виховувати дитину в Православ'ї, а, отже, Вам треба самій мати тверду віру і надалі не бентежитися забобонами. Пам'ятайте також, що хрещеного дитини необхідно регулярно причащати Святих Христових Таїн. Допоможи Вам Господи!
Священик Олександр Ільяшенко

Чи можна називати людину хрещеною, якщо хрестилася я з мамою, але все розповіла мені про віру і привела безпосередньо в Церква - Ольга. Вона навчила всьому, що я знаю про віру.
Здравствуйте, Наталья! Хресна - це людина, яка була Вашою сприйменником в Таїнстві Хрещення, тобто якщо Ольга не була Вашою воспріемніцей, то хрещеною вона не є, навіть якщо вона привела Вас у Церква і зараз піклується про Ваш духовній освіті і зростанні. З повагою, Священик Олександр Ільяшенко