MyHelper » Як правильно сповідатися в церкві?


Треба перебинтувати свою рану

- Геронде, коли в моїй духовній боротьбі трапляються падіння, я починаю панікувати.
- Не бійся. Боротьба є боротьба. І рани в цій боротьбі теж будуть. Ці рани зцілюютьсясповіддю. Адже солдати, отримуючи в бою рани, відразу біжать у госпіталь. Їм перев'язують їхні рани, і вони з любочестям знову рвуться в бій. Крім усього іншого, від поранення солдати отримують досвід і бережуться від ворожих куль і осколків краще, ніж раніше, - щоб їх знову НЕпоранило. Так і ми: якщо ми отримуємо рани під час нашої духовної боротьби, то нам потрібно не трусить, а бігти до лікаря-духівника, показувати йому нашу рану, духовно зцілюватися і знову продовжувати «добрий подвиг». Погано буде, якщо ми не станемо відшукувати пристрасті, цих страшнихворогів душі, і не будемо подвизатися, заради того, щоб їх знищити.

- Геронде, а деякі не йдуть на сповідь від (нібито) любочестя. «? аз я можу знову впасти в той самий гріх, - кажуть такі люди, - чого заради я піду сповідатися? Щоб над батюшкоюпосміятися, чи що? »
- Це неправильно! Все одно, що солдат, отримавши рани в бою, сказав би: «? аз війна ще не скінчилася і мене знову може поранити, навіщо я буду перев'язувати свою рану? »Але ж, якщо не перев'язати рану, він втратить багато крові і помре. Може бути, цілюди не йдуть на сповідь дійсно від любочестя, проте врешті-решт вони приводять себе в непридатність. Бачиш як (для того, щоб обдурити людину) диявол використовує і ті дари, якими людина наділена. Якщо падаючи і брудниться в багнюці, ми не очищаємо свою душусповіддю, виправдовуючи себе помислом, що ми знову впадемо і знову забруднити, то засохлі шари нашої старої бруду покриваються все новими і новими брудними шарами. Очистити весь цей бруд потім зовсім не просто.

Необхідність сповіді

- Геронде,преподобний Марк Подвижник говорить: «Знавець справи, пізнав істину, сповідається Богові не спогадом про те, що нароблено, а терпінням того, що осягає його». Що він має на увазі?
- Треба сповідатися обома способами. Віруючий сповідається духівникові, а передтим як почати молитися, він смиренно сповідається Богові, оголюючи себе (перед Ним): «Боже мій, я згрішив, я такий і сякий». Але одночасно з цим християнин терпить скорботи, які накладаються на нього як ліки. Преподобний Марк говорить не про те, що не потрібносповідатися Богові і духівника і задовольнятися лише терпінням скорбот. Що значить слово "сповідатися"? хіба це не означає «відкрито визнавати, оголошувати те, що я маю на собі»? якщо ти маєш на собі добре, то «ісповедаешіся Господеві», тобто славословиш Бога.Маючи в собі зло, ти сповідуєш в собі гріхи.

- Геронде, прийшовши на сповідь в перший раз, потрібно розповісти духівникові про все своє попередньої життя?
- Прийшовши до духівника в перший раз, треба вчинити загальну, генеральну сповідь за все своє життя. Колихворий поступає в лікарню, він дає лікарям історію своєї хвороби. Наприклад, він говорить: «У минулому у мене було таке-то легеневе захворювання, але зараз воно пройшло, мені була зроблена така-то операція під загальним або під місцевим наркозом» - і так далі. Точно так само на першійсповіді розкаюваний повинен постаратися розповісти духівникові подробиці свого життя, а духівник знайде[духовную]рану цієї людини, щоб її зцілити. Адже часто один простий забій, якщо залишити його без уваги, може мати серйозні для здоров'я наслідки. Звичайно,коли людина прийде до духівника в перший раз, він принесе з собою, припустимо, сто гріхів, в яких йому треба буде поісповедоват'ся. Прийшовши на сповідь вдруге, він принесе з собою вже сто десять гріхів: адже диявол оскільки ця людина по-сповідався і «заваливйому все справа »- спорудить проти нього велику лайку. Втретє доведеться сповідатися вже в ста п'ятдесяти гріхах. Однак потім число гріхів буде постійно зменшуватися, поки справа не дійде до того, що людина буде приносити з собою на сповідь саме незначнакількість гріхів, про які йому треба буде розповісти.

Правильна сповідь

- Чому іноді ми не здійснюємо необхідної боротьби для того, щоб виправитися, незважаючи на те, що нас викриває совість?
- Це може статися і від якогосьдушевного надлому. Якщо людина охоплений панікою через який знайшов на нього спокуси, то він хоче здійснити подвиг, однак не має для цього розташування, не має душевних сил. У цьому випадку йому потрібно внутрішньо впорядкувати себе за допомогою сповіді. За допомогою сповіді людинавтішається, підкріплює свої сили і Благодаттю Божою знову знаходить рішучість для боротьби. Якщо ж людина не впорядкує себе подібним чином, то на нього може обрушитися і якийсь ще спокуса. У результаті, перебуваючи в такому скорботному пригніченому стані, віннадломлюється ще більше, його душать помисли, він приходить у відчай і потім не може подвизатися зовсім.

- А якщо те, про що Ви говорите, відбувається часто?
- Якщо це відбувається часто, то і приводити себе в духовний порядок теж треба часто. Людина повиннавідкривати своє серце духівника, щоб знову отримувати рішучість, силу в боротьбі, а привівши себе у внутрішній порядок, людина повинна розігнати свою[духовную]машину, він повинен любочесно і напружено подвизатися, для того щоб наступати на п'яти[убегающему]дияволові. - Геронде, а вчому причина того, що я не відчуваю необхідності в сповіді?
- Може бути, ти не стежиш за собою? Адже сповідь - це Таїнство. Ходи на сповідь і просто говори духівникові про свої гріхи. Ти що, думаєш[у тебя их мало]? ? азве у тебе немає впертості? А егоїзму? Ти не ранішь сестру?Нікого не осуджуєш? Думаєш, я, коли приходжу на сповідь, каюся в якихось особливих гріхах? Ні, я сповідаюся; «Згрішив гнівом, осудом », і духівник читає наді мною дозвільну молитву. Однак маленькі грішки теж мають свою вагу. Коли, не маючи якихосьсерйозних гріхів, я приходив на сповідь до батюшки Тихону, то він казав: «Пісочок, синку, пісочок!» Маленькі грішки збираються в цілу пісочну купу, яка за вагою може перевищувати один великий камінь. Людина, що зробив великий гріх, постійно думає про нього, кається іупокорюється. А у тебе - безліч малих грішків. Однак, порівнявши ті умови, в яких виросла ти, і умови, в яких виросла людина, що зробив цей великий гріх, ти побачиш, що ти гірший нього.

Крім того, намагайся бути під час сповіді конкретною. На сповідідостатньо тільки назвати свої гріхи, наприклад, «я заздрю, гніваюся» тощо, потрібно висповідатися і свої конкретні падіння для того, щоб отримати допомогу. А вже якщо ти сповідаєшся у важкому гріху, у такому, наприклад, як лукавство, то повинна детальнозізнатися і в тому, що ти думала, здійснюючи цей гріх, і в те, якими були твої конкретні дії. Не здійснюючи такої конкретної сповіді, ти смієшся над Христом. Якщо людина не сповідує духівника істини, що не відкриває йому свого гріха, для того щоб духівник міг йомудопомогти, то він сильно пошкоджується, подібно хворому, який завдає здоров'ю великої шкоди, приховуючи свою хворобу від лікаря. Тоді як якщо людина показує себе духівникові в точності таким, яким він є насправді, то духівник може зрозуміти цю людину краще і допомогтийому більш результативно.

Крім цього, той, хто несправедливо вчинив з людиною або поранив когось своєю поведінкою, повинен спершу піти до скривдженого їм, смиренно попросити у нього прохання, помиритися з ним, а потім йому треба посповідатися своє падіння духівникові, щоб отримати дозвіл. Таким чином, приходить Благодать Божа. Якщо людина висповідайся такий гріх духівникові, що не попросивши попередньо прощення в того, кого він поранив, то його душі неможливо прийти в мирне налаштування, тому що[согрешивший]людина в цьому випадку не упокорюється. Винятком є ​​випадок, коли ображений людина померла або ж його неможливо розшукати, тому що він змінив місце проживання, і не можна попросити вибачення хоча б в листі. Але якщо у того, хто кається є розташування зробити це, то Бог, бачачи це розташування, його прощає.

-Геронде, а якщо ми попросили вибачення у людини, скривдженого нами, а він нас не прощає?
- У цьому випадку будемо молитися, щоб Бог пом'якшити його серце. Однак Бог може не зм'якшувати серце цієї людини і з тієї причини, що, якщо він нас простить, ми можемо легко впасти в той самий гріх знову.

- Геронде, а чи припустимо, здійснивши якийсь важкий гріх, сповідувати його не відразу?
- А навіщо залишати його на потім? Для того щоб він прокис? Адже чим довше ти не викидаєш якусь тухлятину, тим більше вона гасне. Навіщо чекати два-три місяці, а потім йти сповідатися у важкому гріху? Треба йти як можна швидше. Якщо ми маємо відкриту рану, хіба треба чекати, поки пройде місяць, і тільки потім її лікувати? Ні. У такому випадку навіть не треба чекати, коли в духівника буде більше часу або більше можливості приділити нам увагу. Треба відразу бігти до духівника, коротко сповідувати йому скоєний гріх, а потім, коли в духівника буде більше часу, можна піти до нього, щоб поговорити або отримати духовну настанову.

Для того щоб описати духівникові становище, в якому ми знаходимося, багато часу не потрібно. Якщо совість працює правильно, то людина описує свій стан у двох словах. Однак якщо всередині у людини сумбур, то він може вимовляти багато слів і при цьому не давати духівникові уявлення про свій стан. Деякі люди надсилають мені цілі зошити з розповідями про себе і про свої проблеми. За двадцять-тридцять сторінок дрібним почерком, а наприкінці ще кілька сторінок постскриптума Хоча все, про що вони пишуть, могло б уміститися на одній сторінці.

Блаженний старець Паїсій Святогорець
Слова Том 3. «Духовна боротьба»