MyHelper » Як правильно читати молитви?


Здравствуйте.Молітва є бесіда або розмова наша з Богом. Вона необхідна для нас так само, як повітря і їжа. У нас все від Бога і немає нічого свого: життя, здібності, здоров'я, їжа і все дається нам Богом. Тому і в радості,і в печалі, і коли що нам потрібно, ми повинні звертатися до Бога з молітвою.Главное в молитві - віра, увагу, благоговіння, заламання серця і обіцянку Богу не грешіть.Техніка читання не повинна затуляти сенс читаного. Молитви зазвичай читаються рівно і спокійно, без якоїсьперебільшеною інтонаціі.Святітель Феофан Затворник у статті "Як треба молитися" писав: Справа молитви є перша справа в житті християнської. Якщо відносно до звичайного порядку справ вірно прислів'я: "Вік живи, вік учись", то тим більше йде воно до молитви, дія якоїне повинно мати перерви і ступеня якої не мають меж.

Стародавні святі отці, вітаючи один одного при побаченні, звичайно запитували, чи не про здоров'я і не про що-небудь іншому, а про молитву: як, мовляв, йде або як діє молитва. Дія молитви було уних ознакою життя духовного, і вони іменували її диханням духу. Є дихання в тілі - і тіло живе; припиняється дихання - припиняється і життя. Так і в дусі: є молитва - живе дух, нема молитви - немає і життя в дусі.

Але не всяке здійснення молитви, абомолитвословие, є молитва. Стати перед іконою в церкві або вдома і класти поклони не їсти ще молитва, а тільки приналежність молитви. Читати молитви на пам'ять або по книжці або слухати читає їх - знову не молитва, а тільки знаряддя молитви або спосіб виявлення ізбудження її. Сама ж молитва є виникнення в серці нашому одного за іншим побожних почуттів до Бога: самознищення, відданості, подяки, славослів'я, прощення, старанного припадання, розтрощення, покірності волі Божій та інших. Вся наша турбота повиннабути про те, щоб під час наших молітвованій ці та подібні їм почуття наповнювали душу нашу так, щоб, коли мова читає молитви або вухо слухає і тіло кладе поклони, серце не залишалося порожнім, але щоб у ньому було якесь почуття, спрямоване до Богу. Коли ціпочуття є, молитвословие наше є молитва, а коли їх немає, то вона ще не молитва.

Здається, чого б простіше і природніше для нас, як молитва, або устремління серця до Бога? А між тим воно не у всіх і не завжди буває. Його треба порушити і потім зміцнити, або,що те ж, виховати в собі дух молитовний. Перший спосіб для цього є чітательное або слушательное молитвословие. Здійснюй його як слід - і неодмінно збудиш і укріпиш сходження в серці своєму ко Богу, увійдеш в молитовний дух.

У нашихмолитвословах поміщені молитви святих отців Єфрема Сирійця, Макарія Єгипетського, Василя Великого, Іоанна Златоустого та інших великих молитовників. Будучи ісполняеми духом молитовним, вони виклали внушенное цим духом в слові і передали то нам. У їх молитвахрухається велика молитовна сила, і хто прінікнет (всмотрітся. -? од.) у них повним запалом і увагою, той, в силу закону взаємодії, неодмінно скуштує сили молитовної, в міру зближення настрою свого з вмістом молитви.

Щоб молитвословие нашезробилося дійсним для нас засобом до виховання в собі молитви, треба здійснювати його так, щоб і думка, і серце сприймали зміст молитов, що складають його. Ось для цього три найпростіших прийому:

- Не берися до молитвословом безпопереднього, хоча стислого, приготування;

- Не роби, його абияк, а з увагою і почуттям;

- Не негайно по закінченні молитов переходь до звичайних занять. Молитовне правило - щоденні ранкові та вечірні молитви, які здійснюютьхристияни. Їх тексти можна знайти в молитовнику.

Правило буває загальним - обов'язковим для всіх або індивідуальним, підбираються для віруючої духівником з урахуванням його духовного стану, сил і зайнятості.

Складається з ранкових і вечірніх молитов,які здійснюються щодня. Цей життєвий ритм необхідний, оскільки в іншому випадку душа легко випадає з молитовного життя, як би прокидаючись лише від випадку до випадку. У молитві ж, як і у всякому великому і важкій справі, одного «натхнення», «настрої» іімпровізації недостатньо.

Читання молитов зв'язок людини з їх творцями: псалмоспівці і подвижниками. Це допомагає знайти духовний настрій, споріднений їх серцевому горінню. У тому, щоб молиться чужими словами, приклад нам - Сам Господь Ісус Христос. Йогомолитовні вигуки під час хресних страждань - рядки з псалмів (Пс. 212; 306).

Існує три основних молитовних правила:
1) повне молитовне правило, розраховане на духовно досвідчених мирян, яке надруковано в «Православному молитвословові»;

2) короткий молитовне правило; вранці: «Царю Небесний», Трисвяте, «Отче наш», «Богородице Діво», «Від сну повставши», «Помилуй мя Боже», «Вірую», «Боже, очисти», «До Тебе, Владико »,« Святий Ангеле »,« Пресвята Владичице », закликання святих, молитва за живих і покійних;ввечері: «Царю Небесний», Трисвяте, «Отче наш», «Помилуй нас, Господи», «Боже вічний», «Благого Царя», «Ангелі Христовий», від «Взбранной Воєводі» до «Достойно є»;

3) короткий молитовне правило преподобного Серафима Саровського: три рази «Отче наш», три рази«Богородице Діво» і один раз «Вірую» - для тих днів і обставин, коли людина знаходиться в крайньому стомленні або дуже обмежений у часі. Зовсім опускати молитовне правило небажано. Навіть якщо молитовне правило читається без належної уваги, словамолитов, проникаючи в душу, роблять свій очищаючу дію.

Основні молитви слід знати напам'ять (при регулярному читанні вони поступово запам'ятовуються людиною навіть з дуже поганою пам'яттю), щоб вони глибше проникли в серце і щоб їх можнабуло повторювати в будь-яких обставинах. Бажано вивчити текст перекладу молитов з церковнослов'янської мови на російську (див. "Тлумачний молитвослов"), щоб розуміти значення кожного слова і жодне слово не вимовляти безглуздо або без точного осмислення. Дужеважливо, щоб приступає до молитвословом вигнав з серця образи, роздратування, гіркота. Без зусиль, спрямованих на служіння людям, на боротьбу з гріхом, на встановлення контролю над тілом і душевної сферою, молитва не може стати внутрішнім стрижнем життя.

Уумовах сучасного побуту, враховуючи завантаженість і прискорені темпи, мирянам нелегко відводити для молитви певний час. Ворогом молитви ранкової є поспіх, а молитви вечірньої - втома.
Ранкові молитви найкраще читати до початку всякої справи (і до сніданку). У крайньому випадку, їх вимовляють по дорозі з дому. Пізно ввечері часто буває важко зосередитися через втому, тому можна рекомендувати читати вечірнє молитовне правило у вільні хвилини до вечері або ще раніше.

Під час молитви рекомендується усамітнитися, возжечь лампаду або свічку і встати перед іконою. Залежно від характеру внутрішньосімейних взаємин можна рекомендувати читання молитовного правила разом, всією сім'єю, або кожному членові сім'ї окремо. Загальна молитва рекомендується перед споживанням їжі, в урочисті дні, перед святковою трапезою і в інших подібних випадках. Сімейна молитва - це різновид церковної, суспільної (сім'я - свого роду «домашня Церква») і тому не замінює молитву індивідуальну, а лише доповнює її.

Перед початком молитвословия слід осяяти себе хресним знаменням і зробити кілька поклонів, поясних або земних, і постаратися налаштуватися на внутрішню бесіду з Богом. Труднощі молитви - нерідко ознака її справжньої дієвості.

Молитва за інших людей (див. пом'янник) - невід'ємна частина молитвословия. Предстояння Богу не віддаляє людину від ближніх, але пов'язує його з ними ще більш тісними узами. Не слід обмежуватися тільки молитвою за близьких і дорогих нам людей. Молитва за тих, хто заподіяв нам прикрість, вносить в душу світ, надає дію на цих людей і робить нашу молитву жертовною.

Добре закінчити молитвослів'я подякою Богу за дар ласки спілкування і сокрушенням про свою неуважність. Приступаючи до справ, треба перш подумати про те, що має говорити, робити, бачити протягом дня і випросити у Бога благословення і сил для проходження Його волі. У гущавині трудового дня треба творити коротку молитву (див. Ісусова молитва), яка допоможе і в повсякденних справах знаходити Господа.

***

Ранковий і вечірній правила - це лише необхідна духовна гігієна. Молитися ж нам заповідано невпинно (див. молитва Ісусова). Святі отці сказали: якщо будеш збивати молоко, вийде масло, так і в молитві - від кількості переходить в якість. Благослови вас Господь!

(О. Павло)